Åter till föregående sida? Klicka i bilden ovan

Något om uniformer vid Sveriges Järnvägar

av Jesper Luckman


Previous page Föregående sida   Nästa sida Next page

Uniformernas ursprung
Om beklädnad i äldre tider är svårt att säga något säkert om. Huvudorsaken är att textil är av förgängligt material. Av riktigt gamla kläder kan vi endast sia utifrån målningar och enstaka fynd. Kläder är först och främst en praktisk företeelse för att skyla kroppen.

Det kom dock snart ett behov för vissa grupper att visa en viss tillhörighet. Härigenom föddes uniformen, där uniform betyder just lika. Uniformen uppkommer troligen först inom statsförvaltningarna där soldaterna får en likformig klädsel och där uniformen också kommer att nyttjas som befälstecken, ett tecken på auktoritet.

Från gamla målningar och reliefer kan man se likartade soldater i det antika Kina, Persien och Egypten. Frågan är huruvida det är en realistisk bild av verkligheten eller en förenkling från konstnärens sida, ett symbolvärde? Det är en aspekt att utrustningen nog var likriktad eftersom härskaren var tvungen att utrusta sin här med materiel men frågan är huruvida det stipulerades om t.ex. färg och snitt på klädedräkten?

Det uppstod naturligtvis ett konkret behov på slagfältet att kunna göra skillnad på vän och fiende. Under medeltiden använde respektive enheter olika typer av kännetecken. Sådana kännetecken kunde vara bindlar eller plymer i olika färger och halmknippen eller kvistar i huvudbonaden. Detta var tyvärr många gånger kännetecken som kunde gå förlorade i striden.

Det stora genombrottet för svensk uniformering kom under det trettioåriga kriget (1618-48) i Tyskland. De svenska trupperna kom här i kontakt med uniformerade legosoldater från Tyskland och Frankrike. Allmänt infördes uniformer i Sverige när armen 1654-55 kort efter Karl X Gustafs trontillträde utrustades för kriget i Polen. Regementena tilldelades härvid olika färger och färgen på jackan varierade mellan rött, blått, grönt samt brunt.

År 1675 fastställde Karl XI en ny förordning om färgerna på regementenas uniformer och fanor. 1683 ser vi en ny uniformsförordning där förordningen från 1675 i stort sett bibehålls. Först i och med ett kungligt brev år 1687 infördes en enhetsuniform, den karolinska enhetsuniformen för den svenska armen (infanteriet), varvid mellanblått fastställdes som färg på uniformsrocken.

Under 1700-talet börjar så civila uniformer användas i större utsträckning, främst vid förvaltningar och myndigheter men även vid rederier och handelskompanier. En vanligare företeelse under 1700-talet var brukandet av särskilda uniformsknappar, som präglades eller göts med olika bilder. En yrkeskår som ofta omtalas härvid är de sk. gelbgjutarna, som sysslade med diverse klensmide så som spännen och knapptillverkning. Namnet gelb kommer från tyskans ord för gult och alluderar mot mässingens gulaktiga färg.

Under 1800-talet exploderar så en uniformsboom för att använda ett modernt uttryck. Uniformerna börjar nu användas än mer för att vid 1800-talets andra hälft synas så gott som överallt, på bruk, industrier och skolor. Många gånger inskränker sig brukandet p.g.a. arbetets natur till bärandet av mössmärke och eventuellt uniformsknappar. Skälen till det ökade bruket av uniform kan vara flera. Europa med Sverige gick ett ökat välstånd till mötes med industrialiseringen. Nya samhällsgrupper fick en högre status som i det rådande samhällsklimatet borde utmärkas. Vidare kunde flera arbetsgivare anse att det inte var ståndsmässigt att ha sin personal klädd i trasor. Man lät därför ikläda sin personal i uniform som betalades in natura av den anställde.

Uniformen var en statussymbol som skvallrade om fast tjänst och som ofta gav bäraren en ökad självsäkerhet viss om sin status. Uniformen tog honom bort från den stora anonyma massan, gav honom auktoritet och hela världen kunde se att han var anställd vid en viktig institution som ansåg honom värdig deras uniform.

Return to page top
Retur till sidans början

 

Previous page Föregående sida   Nästa sida Next page

 

Return to  table of content
  Returtåg till innehållsförteckning


© Jesper Luckman & Rolf Sten
jvguniformer_02.html senast uppdaterad 2005-10-14