Samlingsportalen.se
Hem   // Foto   //  Bibliotek  // Söktips   // Om oss   // Kontakt    
Tips när du söker i Samlingsportalen.se
Tips när du söker
Här har vi samlat länkar till fler sidor med järnvägsrelaterad information, som kan vara till hjälp när du söker bland bilderna i databasen.
Använd HOME-knappen för att återvända till sökhjälpen.
............................................................

Motivkategori

I fotodatabasen på Sveriges Järnvägsmuseum klassificeras  respektive bild med en av elva motivkategorier.
Det gör det möjligt att söka efter de bilder som tillhör en viss kategori.

Ämnesord
I fotodatabasen på Sveriges Järnvägsmuseum beskrivs de olika fotografierna med upp till fem ämnesord. Detta gör det möjligt att att kunna söka efter de bilder som innehåller just detta ämnesord.

Kartor, bandelar
Här finns kartor med bandelarna och deras bandelsnummer inritade. Klickar du på en bandel kommer du till en förteckning som visar driftplatserna/orter som fanns/finns längs denna bandel.

Bandelsregister
Det Svenska järnvägsnätet har delats in i ett antal bandelar. Varje bandel har fått ett unikt nummer.
Alla bilder som registreras får ett bandelsnummer som är kopplat till bildens ursprung. på det här viset är den möjligt att med bandelsnumret söka alla bilder som är kopplade till en specifik bandel.
Registrets innehåll presenteras här med bandelarna i nummerordning, stationsnamnsordning eller efter bandelens spårvidd.

Driftplatsregister
Registret över driftplatser har sammanställts, av Kjell Byström, från vanliga och grafiska tidtabeller samt andra källskrifter. Driftplatserna  presenteras här sorterade  i bokstavsordning, signaturordning, bandelsnummerordning samt länsordning.

Järnvägens historia
Här finns information om när Järnvägar byggdes eller lades ned, olika elektrifieringssystem samt spårvidder i olika länder. här kan Du söka vad som hände från 1500-talet fram till 1990.

Stationer i Sverige
Registret över stationer i Sverige är främst ett arbetshjälpmedel, där ytterligare uppgifter om stationerna kan sökas i angivna källor. Det innehåller inledningstext och stationerna är sorterade i stationsnamnsordning, bansignaturordning samt i bandelsnummerordning.

Järnvägsbolag
Förteckning över Svenska järnvägsbolag, dess signaturer, spårvidd samt bolagsnummer. Det senare används som sökbegrepp i Sveriges Järnvägsmuseums fotodatabas.

 

Åter till sidans början! samlingsportalen.se